marehist.gr
Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Αφιέρωμα: Ο ναυτότοπος των Οθωνών

Ο ναυτότοπος των Οθωνών
Καρδακάρη Δήμητρα-Χρυσούλα
Επιστημονική Υπεύθυνη: Τζελίνα Χαρλαύτη
Διοργάνωση: Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πολιτιστικός Σύλλογος Οθωνών "Οι Οθωνοί"



Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Διαποντίων νήσων με έκταση 10,45 τ.χλμ. Από την Ιταλία, απέχει 40 ναυτικά μίλια και όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός διακρίνεται το ιταλικό ακρωτήριο του Οτράντο, Santa Maria Di Leuca. Ο νησιολόγος Γεώργιος Γιαγκάκης αναφέρεται στην σημαίνουσα γεωστρατηγική θέση των νησιών αυτών, θεωρώντας ότι: «χωρίς την κατοχή του Αρχιπελάγους των Διαποντίων Νήσων, η Ελλάς στερείται θαλάσσιου μετώπου, δηλαδή ανοίγματος ακτών στην Αδριατική Θάλασσα, που είναι το μέσο με το οποίο η εδαφική κυριαρχία πραγματώνει το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδος και συνακόλουθα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Περιεχόμενα Ενότητας

Το Αρχιπέλαγος των Διαποντίων. Οθωνοί, ένα Ακριτικό Νησί
Τα Διαπόντια Νησιά βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, λειτουργώντας ως πύλες εισόδου στην Αδριατική Θάλασσα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναλυτικά


Περιήγηση στο Νησί
Φθάνοντας στους Οθωνούς με το καράβι, ο επισκέπτης παρατηρεί ένα νησί κατά βάση ορεινό, που προβάλλεται καταπράσινο από τα ψηλά κυπαρίσσια και τις ελιές, όπου ήταν και η βασική καλλιέργεια στο νησί. Το πιο ορεινό σημείο του νησιού είναι το Μεροβίγλι με υψόμετρο περίπου τα 393 μ. στα ΝΔ, ένα βουνό από το οποίο μια κορυφή του, είναι γνωστή με την ονομασία Κάστρο.

Αναλυτικά


Οθωνοί, το Νησί των Ναυτικών
Το Νησί των Οθωνών χαρακτηρίζεται από αξιόλογη ναυτική παράδοση, η οποία μαρτυρείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και κυρίως μετά την Ένωση των Επτανήσων με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1864, όταν μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στο ελεύθερο εμπόριο.

Αναλυτικά


«Εγύρισα την Υδρόγειο Τρεις Φορές». Οι Οθωνιώτες Ναυτικοί
Η Άνωθεν φράση του κ. Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου 90 ετών σήμερα που χαρακτηρίζει το επάγγελμα του ναυτικού. Ο ίδιος εργάστηκε ως μαραγκός σε ποντοπόρα πλοία μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου το 1949, ανάμεσα τους, η Μεγαλόχαρη του Θεοδωρακόπουλου.

Αναλυτικά


Ναυτικές Περιπέτειες
Συνομιλώντας με Οθωνιώτες ναυτικούς, οι ίδιοι δεν παρέλειψαν να μοιραστούν μαζί μας την ζωή στην θάλασσα, την δουλειά του ναύτη και τις περιπέτειες στις χώρες που επισκέπτονταν.

Αναλυτικά


«Ναυτικός μεγάλωσα τα παιδιά μου». Η δουλειά του ναυτικού
Όπως μας ανέφερε ο απόδημων εις Κύριο Σπυρογιάννης Κατέχης, γνωστός ως Σπυρόγιαννος, «Όταν φεύγει το καράβι, ο ναύτης πρέπει να είναι στο τιμόνι. Είμαστε 6 ναύτες και κάναμε 3 βάρδιες. Στο πέλαγος είχε μόνο βάρδια για 2 ώρες και μετά πας στο τιμόνι για τις άλλες 2. Στο πόρτο σπάνε τις ώρες.

Αναλυτικά


Ναυάγια
Τα Ναυάγια αποτελούν μια άλλη πτυχή της ναυτιλίας, στα οποία πολλοί ναυτικοί οδηγήθηκαν σε ένα ταξίδι δίχως επιστροφή.

Αναλυτικά