marehist.gr
Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Συνέδρια


IB' Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, 12-13/06/2021

Τα ανά διετία συνέδρια των ελληνικών ναυτικών μουσείων αποτελούν σημαντικό θεσμό ο οποίος επιχειρεί να συμβάλλει στη δημιουργία γόνιμου διαλόγου μεταξύ της τοπικής, της μουσειακής και της επιστημονικής κοινότητας, και να αναδείξει καλές πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη ναυτική, τη ναυτιλιακή, αλλά και τη ναυπηγική ιστορία και παράδοση.

Μέσω των συνεδρίων, επιτυγχάνεται καλύτερη γνωριμία με τις συλλογές και τις δραστηριότητες των φορέων, συγκεντρώνεται ένα απόθεμα γνώσης και επικοινωνίας, προωθείται η δικτύωση και η μεταξύ τους συνεργασία, ενώ, παράλληλα, ενισχύεται η προβολή τους.

Την πρώτη ημέρα του φετινού Συνεδρίου, εκπρόσωποι ναυτικών μουσείων και συναφών φορέων πολιτισμού παρουσιάζουν τη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει μέσα στην τελευταία τριετία. Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Άνδρο: Η ημερίδα έχει επιμορφωτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και διερευνά νεότερες προσεγγίσεις του ναυτικού παρελθόντος του νησιού.

Το πρόγραμμα της ημερίδας της Άνδρου συγκροτείται γύρω από τρεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα «Άνδρος: Ιστορία και Θάλασσα», επικεντρώνουμε στην εμπειρία ερευνητών της Άνδρου που παρουσιάζουν τη διαχρονική σχέση της με τη θάλασσα, καθώς η Άνδρος υπήρξε σημαντικός κόμβος των ναυτικών οδών του Αιγαίου κατά την αρχαιότητα ενώ, και αργότερα, ανιχνεύεται η συμμετοχή της σε δίκτυα επαφών και δεσμών από τους πρωτοβυζαντινούς μέχρι τους νεότερους χρόνους. 

Στη δεύτερη ενότητα «Άνδρος: Ναυτιλία και Εφοπλισμός», περιλαμβάνονται παρουσιάσεις των φάσεων ανάπτυξης της ανδριώτικης ναυτιλίας από την εποχή του ιστιοφόρου στην εποχή του ατμόπλοιου, κατά την παγκοσμιοποίηση και, κατόπιν, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, αλλά και στη φάση της ανασυγκρότησης της ελληνικής ναυτιλίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ειδική αναφορά γίνεται στις προφορικές μαρτυρίες ως προνομιακή μέθοδος συγκρότησης της ιστορικότητας της ναυτοσύνης. 

Μια τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα ναυτικά επαγγέλματα: Περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση. 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ