marehist.gr
Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Δραστηριότητες


Διάλεξη του Ulf Brunnbauer, διευθυντή του Leibniz Institute for East and Southeast European Studies, με θέμα «Stories from the Can. What Oil Sardines can tell us about Class and Politics in the Adriatic since the 19th century»

Ο καθηγητής Brunnbauer είναι διευθυντής του Leibniz Institute for East and Southeast European Studies στο Regensburg της Γερμανίας, και καθηγητής Ιστορίας της Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Regensburg. Διεξήγαγε τη διδακτορική του έρευνα στο πανεπιστήμιο του Graz (Αυστρία) και τη μεταδιδακτορική του στο Freie Universitat του Βερολίνου. Στο Regensburg, όπου εκλέχτηκε το 2008, είναι επίσης ένας από τους συντονιστές της Graduate School for East and Southeast European Studies και μέλος της διοίκησης του Center for International and Transnational Area Studies. Διεξήγαγε έρευνα στη Βουλγαρία, την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρωσία. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι το Geschichte Südosteuropas (γραμμένο μαζί με τον Klaus Buchenau, 2018) και το Globalizing Southeastern EuropeEmigrants, America and the State since the 19th century (2016). Η έρευνα του καθηγητή Brunnbauer αφορά την κοινωνική ιστορία της νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον 19ο αιώνα κ.ε., εστιάζοντας σε ζητήματα μετανάστευσης, εργασίας, οικογένειας και της δημιουργίας εθνών κρατών. Η τρέχουσα έρευνά του αφορά τον μετασχηματισμό των εργασιακών σχέσεων από τη δεκαετία του 1970 κ.ε. στην περίπτωση δύο ναυπηγείων στην Πολωνία και την Κροατία, ενώ επιμελείται το Routledge Handbook of Southeastern European History μαζί με τον John Lampe. Η διάλεξή τoυ θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.

 Στη διάλεξή του ο καθηγητής Brunnbauer θα αναφερθεί σε ένα προϊόν (σαρδέλες με λάδι σε κονσέρβα) το οποίο χαρακτηριζόταν το 1968 ως "ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα ψαριού στον κόσμο". Ωστόσο οι σαρδέλες κονσέρβας δεν είναι μόνο ένα βολικά καταναλώσιμο προϊόν αλλά και "στερεοποιημένη" εργασία. Η διάλεξη θα περιστραφεί γύρω από τις σχέσεις μεταξύ εργασίας, φύλου και πολιτικής στον χώρο που σήμερα καταλαμβάνει η Κροατία, με πεδίο αναφοράς τη βιομηχανία κονσερβοποίησης ψαριών που αναδύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αν η ιστορία αυτή τεθεί σε συγκριτική προοπτική, θα μας προσφέρει νέες οπτικές γωνίες για να προσεγγίσουμε την οικονομική και κοινωνική ιστορία των κοινοτήτων των ακτών και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τη θάλασσα. Η διάλεξη, επιπλέον, αφορά ένα είδος, τις σαρδέλες, που λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί από την Αδριατική.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ